GG 370 Carla

SFMG
Varv: Petters varv, Hälsö
Officiellt nummer: 8872
Varvets nummer:
Byggår: 1946
Bruttotonnage: 70,32
Nettotonnage:
Längd: 21,56 m
Bredd: 5,95 m
Djup: 2,71 m
Motor: Bolinder 2-cyl med 180 hk

Carla, Oberon och Tabor i Recife

Byggdes 1946 på Petters varv för Tage, Job och Valde Johansson samt Otto Eliasson på Hönö. Båten avgick 1952 till Rio Grande do Sul i södra Brasilien. Båten ägdes då av Tore och Job Johansson samt Otto Eliasson. Resan till Brasilien skedde tillsammans med två andra Hönö-båtar, GG 273 Tabor ägd av Evert, Aldo och Henry Abrahamsson, söner till August Abrahamsson som fiskade med Neptun, och GG 199 Oberon som ägdes av bröderna Enok och Hugo Sörensson vid denna tidpunkt.

Kontrakt skrevs med företaget Latico som dansken Willy Andersen som stod bakom. Han hade tidigare arbetat som agent och assistent till dansken Möller Nielsen som tidigare startat fiske med flera andra svenska fiskebåtar i Uruguay (senare i Brasilien) men ville nu ha något eget.

De tre båtarna var baserade i Rio de Janeiro, men fisket efter bottenlevande fisk så långt norrut var inte bra. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med fisk så till slut fiskade också dessa båtar utanför Montevideo i Uruguay, fast med bas i Rio de Janeiro vilket medförde långa gångtider mellan hemmahamnen och fisket. Efter en tid fick båtarna möjlighet att fiska utan att vara bundna vid kontraktet med Latico. Fisket blev då mycket lönsamt och fisken kunde säljas på fria marknaden och inte bara i Rio de Janeiro.

Svenskarna och danskarna fiskade med båten i cirka 2,5 år innan den 1955 såldes till köpare i Rio de Janeiro. Gick på grund i slutet av 1960-talet vid den norra hamnpiren i Rio Grande och blev vrak.

Andra källor: Blom, Bornmalm och Bång, Fiskebåtarna & Varven, 2002

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.