GG 273 Tabor

SFIK
Varv: Petters varv, Hälsö
Officiellt nummer: 7946
Varvets nummer:
Byggår: 1933
Bruttotonnage: 56,03
Nettotonnage:
Längd: 18,4 m
Bredd: 6,0 m
Djup: 2,7 m
Motor: June-Munktell 2-cyl med 120 hk

Levererat från Petters varv i maj 1933 till Harald Roghe och Olof Alexandersson i Hönö-Klova. Tjänstgjorde åren 1939-45 som hjälpvedettbåt 265 i den svenska marinen.

Carla, Oberon och Tabor i Recife

1946 såld till Stig, Evert, Aldo och Tage Abrahamsson men behöll sitt namn, nummer såväl som sin hemmahamn. Avseglade den 19 oktober 1952 till Sydamerika för att fiska där. Båten ägdes då av Evert, Aldo och Tage Abrahamsson. Färden till Sydamerika skedde ihop med GG 370 Carla som ägdes av Tore och Job Johansson samt Otto Eliasson på Hönö samt GG 199 Oberon som ägdes av Evert, Aldo och Tage Abrahamsson.

Kontrakt skrevs med företaget Latico som dansken Willy Andersen som stod bakom. Han hade tidigare arbetat som agent och assistent till dansken Möller Nielsen som tidigare startat fiske med flera andra svenska fiskebåtar i Uruguay (senare i Brasilien) men ville nu ha något eget.

De tre båtarna var baserade i Rio de Janeiro, men fisket efter bottenlevande fisk så långt norrut var inte bra. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med fisk så till slut fiskade också dessa båtar utanför Montevideo i Uruguay, fast med bas i Rio de Janeiro vilket medförde långa gångtider mellan hemmahamnen och fisket. Efter en tid fick båtarna möjlighet att fiska utan att vara bundna vid kontraktet med Latico. Fisket blev då mycket lönsamt och fisken kunde säljas på fria marknaden och inte bara i Rio de Janeiro.

Sålde 1955 till köpare i Rio de Janeiro och döptes om till Joanna Hora. Fanns kvar 1960 men förliste senare i Imbitubabukten.

Andra källor: Blom, Bornmalm och Bång, Fiskebåtarna & Varven, 2002

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.