VG 92 Västvåg

SLRM
IMO 8616453
Varv: Smögens Plåt & Svetsindustri
Officiellt nummer: 13547
Varvets nummer:
Byggår: 1987
Bruttotonnage: 169
Nettotonnage: 60
Längd: 26,48 m
Bredd: 7,06 m
Djup: 3,20 m
Motor: MAN diesel D 2842 på 500 hk

Byggd på Smögens Plåt & Svetsindustri som VG 92 Västvåg för Jörgen Olofsson med flera i Bua. Trålare som främst användes till torskfiske i Östersjön och fiskfiske i Kattegatt.

Ägarna deltog i protester mot torskfiskestoppet i början av 2000-talet:

– Vi får vid Gud hoppas att de tar sitt förnuft till fånga, sade Jörgen Olofsson som kom tillsammans med sin bror Östen med ”VG 92 Västvåg” från Varberg.

De fiskar torsk i södra Östersjön och Kattegatt, liksom deras far och farfar gjorde. Och nu har de kommit till Stockholm för att få politikerna att lyssna.

– Det har inte blivit mindre torsk, det har tvärtom blivit mer de senaste åren sedan vi börjat med större maskstorlek som skonar de små fiskarna, sade Jörgen Olofsson. Han pekade också på stoppet för sommarfiske under tre månader varje år.

2008 beslutade bröderna Olofsson att ta emot skrotningsbidrag och lämna fisket:

Redan 1910 började bröderna Olofssons farfar att fiska med sin VG 92 i vattnen utanför Bua. Yrket har sen trots förändringar gått i arv. Men intresset för nästa generation att ta över är svalt, bara en son är intresserad. En av anledningarna är förstås lönsamheten som minskas i takt med de allt hårdare reglerna för fisket. Därför väljer nu bröderna att gå i pension tillsammans med Västvåg 92. Men skrotningskampanjen och fiskeriverket har man inte mycket till övers för. Det är ofta som bröderna fiskar upp hela sin veckokvot på ett dygn, enligt dem ett tecken på att torsken inte alls är på väg att försvinna.

Båten skrotades på Fornæs i Grenå 2009. men nåt slut på fisket blev det inet. Idag fisnnd et en liten kustfiskebåt med namnet VG 92 Västvåg som ägs av Jörgen Olofsson ihop med två yngre släktingar.

VG 92 Västvåg. Bild: Fornæs

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.