GG 849 Aldebaran (1968)

Varv: Båtservice Verft, Mandal
Officiellt nummer:
Varvets nummer:
Byggår: 1971
Bruttotonnage: 31
Nettotonnage:
Längd:
Bredd:

Levererad från Båtservice i Mandal som GG 849 Aldebaran i juli 1968. Köpare var Lennart Andersson och hans son Kjell Lennartsson på Knippla och förmedlare av affären var Björn Traung på AB Nautic. Byggd i trä och från en serie båtar som byggdes som häcktrålare i ett projekt ihop med den norska staten för att utveckla en modern fiskebåtstyp. Totalt byggdes 9 båtar av denna typ varav tre hamnade i Sverige. Två av dem kom att användas som fiskebåtar. En var denna båt och en var GG 845 Kaskelot.

Användes till fiske med vad, garn och trål men rullade mycket. Såldes 1974 till Skottland efter att den blivit för liten för det fiske som bedrevs. Enligt Kjell Lennartsson dök den senare till Algeriet:

Kjell Lennartsson berättar:
”Jag hade en kompis som frågade mig om jag ville vara med att fiska i Algeriet några vintrar, och det hade jag inget emot. En dag 1984 när jag gick där i hamnen i Alger fick jag syn på en båt som var så lik Aldebaran så jag gick dit och tittade. Och det var vår gamla båt! En av ägarna i Skottland hade drunknat och den andre hade sålt båten till Algeriet där den nu fiskade räka. Tyvärr kunde jag inte se vad den hette för namnet var inte skrivet med vårt alfabet utan på arabiska.”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.