Höganäs var från början ett litet skånskt fiskeläge av samma sort som viken, Råå och många andra. Men när stenkol upptäcktes i bygden så började den lilla orten förvandlas till en industristad och en större hamn anlades.
I anslutning till hamnen etablerade Gustaf Ryhl och Gordon Witting ett båtvarv år 1915. De hade tidigare arbetat för S.P. Nilsson i Råå. Till en början byggde varvet främst fartyg för fraktfart men sannolikt även en del mindre båtar.
1921 lämnade Ryhl verksamheten och etablerade sig som båtbyggare på annan ort. År 1923 blev istället Arvid Andersson Lydström kompanjon med Witting och de två övertog samma år även varvet i Viken. Detta hade då varit nedlagt i några år. Lydström tycks ha stått för verksamheten i Viken medan Witting främst arbetade i Höganäs.
1928 lämnade Gordon Witting varvet i Höganäs då han blev skeppsbyggmästare vid AB Halmstads varv. Varvet i Höganäs övertogs då av Arvid Johansson och Oscar Scotte som länge arbetat där. Därefter byggde varvet främst klinkbyggda båtar, framförallt livbåtar. Flertalet livbåtar byggdes för Broströms-koncernen. Inga fiskebåtar byggdes under deras tid som ägare.
År 1950 såldes varvet till Carl-Erik Lind. Han hade tidigare varit båtbyggare på annat håll. Efter någar år brann varvet ner, byggde up igen för att snart brinna ner igen. Därefter lämnade Lind Höganäs och träbåtsbyggeriet på platsen var slut.
En tid senare, 1958 bildades dock AB Kustvarvet och på den gamla varvsplatsen anlades ett modernt varv för att bygga fartyg av stål. 1960 gick dock varvet i konkurs och det fartyg de då höll på att fördes till Falkenbergs varv som köpte konkursboet. Därefter köptes skrovet av bröderna Johansson på Tjörn. Fartyget färdigställdes senare på Lödöse varv och byggdes om till fiskebåt. Samtidigt fanns också att annat ofärdigt skrov på varvet som var beställd som en ståltrålare på Island. Skrovet köpte av Marinen som utifrån det övertagna skrovet byggde tvättfartyget Sigrun.
Vid den gamla varvsplatsen anlades därefter en småbåtshamn.
Fiskebåtar byggda vid Höganäs varv, namn, byggår, hemmahamn, köpare
- Trawl I, 1919,
- VG 177 Hildur, 1925, Träslövsläge, August och John Bengtsson
- GG 73 Zaritsa, 1926, Hälsö, Klas Larsson, Johannes Johansson, Job Karlsson och Hugo Andreasson
- GG 84 Edor, 1927, Vrångö, Axel och Karl Sjöberg samt John Klint
Fiskebåtar byggda av AB Kustvarvet, namn, byggår
- GG 248 Tunis, 1960, endast skrovet som byggdes på spekulation
Andra källor:
- Blom, Bornmalm & Bång, Fiskebåtarna & Varven, 2002
- Bornmalm, Bång och Fredriksen, Fiskebåtarna & Varven Skeppsbyggarna 2, 2016