GG 236 Glittvåg (1989)

SMXF
IMO 7414212
Varv: Vaagland Båtbyggeri
Officiellt nummer: 13837
Varvets nummer: 88
Byggår: 1975
Bruttotonnage: 296
Nettotonnage: 146
Längd: 36,62 m
Bredd: 8,69 m
Djup:
Motor: B&W Alpha Diesel 10V23L-VO på 1450 hk

Häcktrålare byggd 1975 på Vaagland Båtbyggeri som SF-1-V Sjongtrål för L. A. Sjong & Co på Måløy. Från 1981 istället med namnet Sola med annan ägare.

SF-1-V SJongtrål

Såld till Pehr Ericsson med flera i Fiskebäck år 1989 och blev GG 236 Glittvåg. Med tanke på båtens konstruktion förefaller det som om tanken var att använd till torskfiske i Östersjön men torskfisket upphörde i praktiken en tid efter att båten köpts på grund av kraftigt minskade bestånd. Ombyggd under årens lopp med ny styrhytt och annat. Efter ombyggnader på 465 bruttoton och främst använd till pelagiskt fiske.

GG 236 Glittvåg. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

2005 överlåten på Glittvåg AB, ett företag ägt av Pehr Ericsson, Nils Eriksson och Stefan Glittvik.

I januari 2015 så såldes 2/3 till Torönland HB och 1/3 till Ahlma Fiskeri AB. Båten därefter namn till GG 286 Glitt och lades upp vid kajen i Fiskebäck.

I februari 2013 såld till Kemet General Trading LLC i Dubai. av allt att döma ett företag som ägdes av iranska intressen då båten först flaggades dit.

Det företag som förmedlade affären var North Sea Shipbrokers i Esbjerg och anledningen till att båten kunnat säljas till Iran är att många handelssanktioner mot landet upphävts:

Handelen, der blev ringet for, var salget af den svenske trawler Glitt fra Göteborg. Den knapt 37 meter lange trawler, bygget tilbage i 1975 på Vaagland Båtbyggeri A/S, har nu fundet sin nye ejere i et fiskerifællesskab i Iran.

Iran, der for få måneder siden, stadig var underlagt sanktioner fra verdenssamfundet, pga. landets Atomudviklingsprogram, havde i årets første måned besøg af èn dansk handelsdelegation med Udenrigsminister Kristian Jensen (V) i spidsen, der med et maritimt fremstød, ville være på forkant med den forstående markedsåbning.

Anlände till Persiska viken i juli 2016. Fick vid överlämnandet till de nya ägarna namnet Litt. Numera har båten mongolisk flagg. AIS-sändaren avstängd sen ankomsten till Persiska viken. Antingen så används båten idag till illegalt fiske eller så används den till nåt helt annat. Om den finns kvar.

Bilden i toppen tagen av Terje Fredh. Publicerad med licensen CC-BY-SA.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.